סרטן השד מהווה אויב מספר אחד בקרב ציבור הנשים בישראל.
כ- 2600 מקרים חדשים מתגלים כל שנה וכ- 900 נשים נפטרות ממחלה זו. הוכח מעל לכל ספק שגילוי מוקדם משפר באופן משמעותי את הסיכוי להגיע להחלמה מלאה - גילוי מוקדם מציל חיי אדם. אחת מתוך 8 נשים עלולה לחלות בסרטן השד במשך תקופת חייה.
לא קיימת בדיקה אחת המאפשרת לגלות את כל מקרי סרטן השד, אי לכך יש צורך בשילוב מספר בדיקות על מנת להגיע לדיוק מרבי, כגון: ממוגרפיה, אולטרסאונד, MRI. השלב הבא הינו בדיקות פולשניות הכוללות ניקורים, ביופסית אקדח (לא ניתוחית), דוקטוגרם, סימוני ממצא בשד לפני ניתוח,סימון בלוטת הזקיף ע"י הזרקת איזוטופים לפני ניתוח ממצאים ממאירים וכו'.
פניה של המטופלת או הפנייתה על ידי רופא בקהילה בעקבות ממצא ראשוני כמו תחושה של גוש בשד או שינוי במראהו או במרקמו מחייב את הכירורג בבדיקה ידנית וכן בהשלמת בדיקות נוספות במידת הצורך.
אם באבחון הראשוני מתגלה ממצא החשוד כסרטני, ניתן לבצע בדיקת ביופסיה, כדי לאשש את הממצא הראשוני או לסתור אותו. תוצאות הביופסיה מתקבלות בדרך כלל לאחר מספר ימים. בהתאם לממצאי הביופסיה נקבע מסלול הבדיקות או טיפולים או במקרה שהוחלט על ביצוע הניתוח.
לקראת הניתוח הרופא מפענח את סדרת הבדיקות הנדרשות ומגבש החלטה לגבי הניתוח הדרוש:
- ניתוחי שד להוצאת גושים וגידולים (למפקטומיה).
- כריתת בלוטות הזקיף מבית השחי.
- כריתת בלוטות לימפה מבית השחי.
- כריתה נרחבת של השד תוך שימור האסתטיקה - ניתוח אונקו-פלסטי
- כריתה שד מלאה עם או בלי שחזור השד.
לאחר הניתוח ממולץ על ביצוע מעקבים באופן תדיר על הנחיית הרופא. כיום מומלץ לכל אישה לבצע לפחות פעם בשנה בדיקה שגרתית אצל רופא כירורג שד.